Home » Mediji » Učenici posvetili Dan škole pjesniku i banu Ivanu Mažuraniću

Odaberite:

Brojač

Učenici posvetili Dan škole pjesniku i banu Ivanu Mažuraniću

Mladi naraštaji sa mnogo ljubavi i pažnje predstavili novljansku narodnu nošnju, tanac, pismu i čakavsku besedu
Mladi naraštaji sa mnogo ljubavi i pažnje predstavili novljansku narodnu nošnju, tanac, pismu i čakavsku besedu

12. lipnja 2014. godine – Svečanim obilježavanjem 200 obljetnice rođenja pjesnika i bana Ivana Mažuranića učenici osnovne škole Ivana Mažuranića proslavili su svoj Dan škole. Program koji je pripremljen povodom ove velike obljetnice započeo je izvedbom tanca „Hrvat“ kojeg je predstavila folklorna grupa a nastavio se tematskom svečanošću na kojoj su glavnu riječ imali učenici naše škole. Jučerašnja priredba bila je prilika i za prisjećanje svih postignuća koja su ostvarili naši učenici i mentori na županijskim i državnim natjecanjima. U tom smislu, ravnatelj, prof. Boris Turjak čestitao je svima na uspješnim rezultatima i plasmanu. Svečano je otvorena nova mrežna stranica škole a uručeni su i prigodni darovi djelatnicima naše škole koji su navršili okrugle obljetnice staža.

Uz domaćine svečanost obilježavanja Dana škole uveličali su cijenjeni gosti: g. Velimir Piškulić, dogradonačelnik Grada Novog Vinodolskog, gđa. Barbara Kalanj Butković, ravnateljica Narodne čitaonice i knjižnice, gđa. Đurđica Krišković, ravnateljica Narodnog muzeja i galerije i g. Miljenko Žanić, predsjednik Katedre Čakavskog sabora Novljansko kolo s kojima Osnovna škola Ivana Mažuranića surađuje na brojnim projektima.

Uz domaćine svečanost obilježavanja Dana škole uveličali su naši mještani i uvaženi gosti
Uz domaćine svečanost obilježavanja Dana škole uveličali su naši mještani i uvaženi gosti

Prigodnim programom učenici naše škole predstavili su Ivana Mažuranića, njegovo odrastanje i život, pjesnička i politička ostvarenja. Pjevajući, plešući, recitirajući i prezentirajući računalnim tehnologijama, učenici su predstavili svoje stvaralačke i likovne radove koje su u cijelosti posvetili našem hrvatskom velikanu i najpoznatijem Novljaninu. S mnogo ljubavi i pažnje učenici su predstavili novljansku narodnu nošnju, tanac i čakavsku besedu, čime su ostavili snažan dojam na publiku. Svojim primjerom su pokazali da će se naša tradicija i baština čuvati i dalje. Mnoštvo plakata i učeničkih radova krasilo je predvorje škole. Gotovo svi predmeti dali su svoj doprinos kako bi se Mažuranića, po kome je naša škola i dobila ime, dostojno prisjetilo i odalo mu se zasluženo priznanje. Bio je jedan od najobrazovanijih ljudi onoga vremena, a njegovo književno i političko djelovanje još uvijek izaziva divljenje. Književnik, jezikoslovac, gimnazijski profesor, odvjetnik, političar, prvi hrvatski „ban pučanin“, astronom i matematičar, veliki čovjek i domoljub koji je od Hrvatske stvorio modernu državu. Sve je to bio Ivan Mažuranić, najkreativniji član hrvatskog narodnog preporoda, pa kako ga se onda ne sjetiti uoči njegovog 200 rođendana. Čestitka je upućena i drugom poznatom Mažuraniću, Vladimiru Franu našem poznatom pjesniku, novelistu, crtičaru i putopiscu koji je tijekom svog života prošao sve kontinente izuzev Australije. Njegova djela ostala su jednim dijelom izgubljena jer je dugo pisao pod pseudonimima. Ipak, malenom zbirkom „Lišće“ ostao je zapamćen kao prvi pjesnik mederne i veliki zaljubljenik u svoj rodni grad Novi.

Switch to mobile version