Home » Aktivnosti » Susret s domaćom pjesnikinjom Amalijom Zoričić

Odaberite:

Brojač

Susret s domaćom pjesnikinjom Amalijom Zoričić

Učiteljimi
Učili ste me
daj’ maška mačka
a more sinje
galiotih puno,
da čovik Čovika treba
spod ovoga neba
i prve ljubavi runo
o svitu dalekon,
tvrdoj kori kruha,
učili ste me
i kako se kuha.
S maštelon duha
i zrnon ljubavi
moga žića gladi
srce ste jačali.
I za mrvu ovu
ča san danas cvala
magistri moji
neka Van je hvala.

U našoj je školskoj knjižnici 17. prosinca 2014. godine održan književni susret s domaćom profesoricom njemačkog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti, prevoditeljicom, putopiscem, esejistom i pjesnikinjom Amalijom Zoričić. Susret je to organiziran u sklopu promocije domaćeg čakavskog izričaja u OŠ Ivana Mažuranića, a koje će školska knjižnica održavati tijekom ove školske godine.
Početak druženja obilježilo je naizmjenično kazivanje štokavskih i čakavskih stihova same pjesnikinje. Stihove su kazivale učenice naše škole, Nika Butković, Dina Butković, Franka i Ana Gašparović, a izvedba je za pjesnikinju bila pravo iznenađenje tako da je i ona nastavila u toj maniri pa nam je pjevajući i čitajući dočarala i približila svoje stvaralaštvo.
Inače sama pjesnikinja kontinuirano prevodi i piše od 1987. godine, a ukupno je objavila 14 knjiga pri čemu je posljednja predstavljena i na Frankfurtskom sajmu knjiga. Knjiga je to na njemačkom jeziku, a donosi nam spisateljičina iskustva sakupljena tijekom njezinih europskih putovanja. Tematika je putopisna.
Pričajući o svome životu i djelovanju, o svojim iskustvima u radu s djecom gđa. Amalija je zaintrigirala naše učenike tako da su svojim pitanjima neprestance poticali priču naše gošće. Susret je tako ispao užitak za obje strane pa su učenici poželjeli i ponoviti isti. Vrlo vrijednim savjetima, primjerice kako trebaju vjerovati u sebe u svoje snove i ne dopustiti da ih nešto poljulja u naumima, spisateljice je „zaključila“ ugodno druženje i obećala ponovni susret u dogledno vrijeme.

Switch to mobile version