Home » Aktivnosti » 22.3. Svjetski dan vode

Odaberite:

Brojač

22.3. Svjetski dan vode

Peti a razred naše škole obilježio je na satu vjeronauka Svjetski dan voda. Zajedno s učiteljem Nenadom Barićem i knjižničarkom Anom Božić Blažević pogledali su prezentaciju na temelju papine poslanice “Laudato Si'”. Peti razred poziva i starije da se educiraju jer pitke vode ima jako malo, a to je i temelj poslanice pape Franje. Ova mala skupina djece educirala se i na Ričini u Novom Vinodolskom. Uz obalu rijeke motivirali su se za njezino očuvanje.

Tekst napisale: Isabella Tomljanović i Tamara Tomić

danvode2122Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. ožujka. Opća skupština Ujedinjenih naroda je rezolucijom A/RES/47/193 od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujka svake godine obilježi kao Svjetski dan voda. S idejom da se na taj dan u čitavom svijetu posebno skrene pozornost na probleme vezane za vodu i vodne resurse.

Ovaj su datum obilježili i učenici  5. i 8. razreda u Osnovnoj školi Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom, projektnim danom, odnosno nizom zanimljivih radionica, predavanja i ternske nastave tj. posjet Ričini. Projekt je u organizaciji prof. Nenad Barića i prof. Ana Blažević.

„Veća nestašica vode dovest će do rasta cijene hrane i raznih proizvoda koji ovise o njezinom korištenju. Neke su studije upozorile da bi, ako se nešto hitno ne poduzme, do akutne nestašice vode moglo doći u idućih nekoliko desetljeća.“

„Deterdženti i kemiski proizvodi, koje stanovništvo koristi u mnogim mjestima svijeta,nastavljaju se izlijevati u rijeke,jezera i mora.“

„Laudato si“ – papa Franjo

Nenad Barić, prof.

voda1 voda2 voda3

 

 

Switch to mobile version