Home » Aktivnosti » Projekt „More koje smiruje um“

Odaberite:

Brojač

Projekt „More koje smiruje um“

Naš školski projekt „More koje smiruje um“ bio je posvećen istraživanju dobrobiti mora na mentalno zdravlje, čuvanju tradicije našeg kraja i razvoju svijesti o ekologiji mora i priobalja.
U sklopu očuvanja tradicije, učili smo o starim metodama mariniranja i soljenja ribe. Osim hrane koju možemo koristiti iz mora učili smo i o priobalnom raslinju koje možemo koristiti kao izvor hrane. Krenuli smo duž naše obale i prikupljali motar (šćulac) te naučili kako ga možemo marinirati i upotrijebiti u prehrani. Kao učitelji s bogatim iskustvom poslužili su nam roditelji, djedovi i mještani koji su nas učili o pripremi i konzerviranju ribe, starim i modernim tehnikama ribolova. Prikupili smo recepte za pripremu delicija našeg kraja, sami izradili nekoliko morskih delicija i priredili kuharicu pod nazivom „Primorski pijat“ kako bismo iskušane recepte sačuvali za buduće generacije. Posjetili smo Klenovicu, staro ribarsko mjesto koje je nažalost ostalo bez zadnje ribarice, i učili o starim i novim tehnikama ribarenja.
I ove godine smo poseban naglasak stavili smo na ekološku komponentu projekta jer kao što mi trebamo more i ono treba nas da se o njemu brinemo i čuvamo ga. Proekološka svijest razvija se od najranije dobi. Organizirali smo čišćenje plaža, radili na projektu reciklaže i educirali se o važnosti očuvanja morskih ekosustava. Kroz ove aktivnosti, ne samo da smo razvili svijest o potrebi zaštite našeg mora i priobalja, nego smo i produbili ljubav i poštovanje prema prirodnom okruženju koje nas okružuje.
Kruna provedenih aktivnosti bila je glazbeno-scenska igra „Učinimo nešto“ koju su izveli učenici naše škole. Ova dirljiva, inspirativna i emotivna predstava koju su poput pravih profesionalaca izveli naši učenici potaknula je emocije, nikoga nije ostavila ravnodušnim i izazvala je ovacije publike. Nadamo se da će poruke naše glazbeno-scenske igre potaknuti proekološka ponašanja.
Proizvode koje su učenici tijekom ove školske godine izrađivali sa svojim učiteljima ponudili smo na 2. humanitarnom sajmu – „Čuvajmo naš novljanski kraj“. Sajam je bio prepun kreativnih i ukusnih proizvoda koje su s ljubavlju izradili naši učenici. Posjetitelji su imali priliku kupiti razne delicije, rukotvorine i suvenire, a sav prihod prikupljen donacijama bit će iskorišten za opremanje senzorne sobe, koja će služiti kao podrška učenicima s posebnim potrebama.
Cijeli je projekt bio izuzetno koristan i inspirativan. Spojili smo tradiciju s modernim pristupom očuvanju okoliša, educirali se o važnosti mora za mentalno zdravlje te razvili dublje razumijevanje i poštovanje prema našem prirodnom i kulturnom naslijeđu.

Switch to mobile version