Home » Aktivnosti » Nastup Mažuranića na HDF u KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

Odaberite:

Brojač

Nastup Mažuranića na HDF u KD Vatroslav Lisinski, Zagreb

lisinski2019-1U nedjelju, 20. siječnja 2019. godine naš je školski pjevački zbor Mažuranići nastupao na jubilarnom 25. Hrvatskom dječjem festivalu u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Neopisiv je to bio osjećaj nastupati pred brojnim uzbuđenim gledalištem prepunim sretnih roditelja, baka i djedova, rođaka i prijatelja uz njihovo burno odobravanje i aplauze, a nastupalo je preko šest stotina talentirane djece iz cijele Hrvatske.

Naime, Hrvatski dječji festival Stih i nota, sto divota je jedino okupljanje darovite djece u Hrvatskoj koji obuhvaća tri segmenta dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu: literarnog, likovnog i glazbenog. I organizatorima, autorima i djeci Festival pruža uistinu veliko veselje, entuzijazam, predanost, ponos i satisfakciju jer pored slikanja i pisanja poezije, pjevanje i muziciranje je zasigurno jedno od najljepših ljudskih načina izražavanja u kojem izražavamo emocije, plemenitost, odašiljemo poruke, pobjeđujemo strahove i tremu te time punimo dušu i istinski uživamo u životu.lisinski2019-2


Ovaj Festival nema natjecateljski karakter no biti izabran među najboljih 26 zborova u Hrvatskoj pored više od stotinu prispjelih glazbenih radova kod prosudbenog povjerenstva za odabir festivalskih skladbi kojeg sačinjavaju Ljerka Marković Gotovac, Boris Ciglenečki, Hrvoje Markulj, Mladen Magdalenić, Tomislav Rižnar, Nedo Zuban, Toni Eterović i Ivan Kuliš, predstavlja za mene, kao autora glazbe i pored pok.gospodina Vladimira Ježića i stihova pjesme Se lipote moga kraja s kojom smo nastupali na Festivalu, zaista neprocjenjiv osjećaj, ispunjenje te potvrdu da doprinosim svijetu glazbe, mojim raspjevanim i sretnim zborašima te svom zvanju onim najboljim što mogu dati od sebe.
A kroz ovih 25.godina Festivala prošlo je tu zaista mnoštvo respektabilnih autorskih imena koji su skladali za dječje zborove poput maestra Pere Gotovca, Đelo Jusića,Arsena Dedića,Alana Bjelinskog,Zorana Jašeka,Stjepana Mihaljineca,Neno Belana i još mnoštva drugih..Biti u takvom društvu predstavlja itekakav ponos i zadovoljstvo,a djeca kroz te ostvaraje svladavaju i usavršavaju svoja glazbena iskustva, a također i plesnu,dramsku i literarnu disciplinu što nezaobilazno pomaže njihovu psihomotornom,socijalnom i kulturnom razvoju.
Kruna festivalskog koncerta pjesma je koju izvode svi zborov i sudionici festivala,pjesma maestra Pere Gotovca, STIH I NOTA, STO DIVOTA po kojoj i sam festival nosi naziv.Poruka pjesme govori o onom najvažnijem – druženju djece uz pjesmu, veselje zbog boravka na festivalu,radosti zbog ponovnog druženja svake godine.
Hrvatska radio televizija svake godine snima koncert i prikazuje ga u naknadnom terminu pa ćemo izvjestiti roditelje, kolege i djecu o točnom terminu snimke.Također svako je dijete dobilo i nosač zvuka(CD) te notne zapise svih pjesama u zanimljivom zborniku s još mnoštvo informacija,u kojem uz likovno i literarno stvaralaštvo,glazbeni segment zauzima veliki dio prostora.
Kolega Ratko Pogačić ove je godine dobio nagradu za doprinos dječjem stvaralaštvu, a koji nas je mnoge godine uveseljavao svojim autorskim pjesmama pretežito u izvedbi dječjeg zbora Cicibani te za sve ostvaraje na svim vrstama glazbenih i glazbeno-scenskih djela za mlade koji su prepoznati u njegovoj sredini i šire.
lisinski2019-5I na kraju, prekrasan je osjećaj imati uz sebe, talentiranu, motiviranu i raspjevanu djecu čistih duša koja te prate u nastojanjima da učiniš svijet boljim i ljepšim mjestom jer glazba je univerzalan jezik u kojem se svi dobro osjećamo. Također je prekrasan osjećaj biti prisutan na tom iznimnom dječjem Festivalu, razmijeniti iskustva, upoznati nove prijatelje, osjetiti uzbuđenje i pobijediti tremu izlazeći pred veliku publiku i slušatelje. Sve su to naši Mažuranići osjetili, doživjeli i odradili na iznimnoj razini.
Hvala vam na tomu dragi Mažuranići! Biti će vam to jedna prelijepa uspomena, a dokument za sjećanje na jednu generaciju i jednu lijepu godinu ostaje vam na glazbenom CD-u sa 26 festivalskih pjesama i snimka koncerta koji će se uskoro emitirati na državnoj televiziji.lisinski2019-4
Neka vas ispune ponosom komplimenti i sve pohvale za vaš nastup koje su pristigle porukama i od Ravnatelja festivala i izvršnog producenta Ivana Kuliša te urednika glazbenog dijela festivalskog koncerta Tonija Eterovića.

lisinski2019-3
Nastup se nalazi ovdje.

Ilgen Pavačić, učiteljica glazbene kulture

Switch to mobile version