Home » Aktivnosti » Djevojčice u STEM-u

Odaberite:

Brojač

Djevojčice u STEM-u

STEM – akronim sastavljen od riječi science, technology, engineering i mathematics
(znanost, tehnologija, inženjerstvo i matematika)
Ove godine naša se škola uključila u projekt Djevojčice u STEM-u.
Upoznati s poražavajućim rezultatima istraživanja o položaju žena u prirodnim znanostima odlučili smo i mi pridonijeti promjeni na tom području. Okupili smo grupu učenica sedmih i osmih razreda i prijavile se u navedeni Projekt. Cilj nam je bio u navedenim područjima pokazati snagu djevojčica tj. snagu žena. Tina, Iva, Ema, Lara, Mia i Rajna učenice sedmih razreda i Lucija, Lana i Lara učenice osmih razreda, zdušno su se ulovile u koštac sa zadatcima koji su nam slijedili u ovom Projektu.
Mentorice naših divnih učenica bile su Andrea Bačić-Pavat i Tanja Borić, koje su se vrlo rado uključile u ovakav oblik projekta.
Prvi zadatak nam je bio snimiti video u kojem su se učenice trebale predstaviti.
Mentori su također imali zadatak predstaviti sebe, tu su nam pomogli naše kolege koji su nas opisali u par crta.
Slijedeći zadatak bio je plakat na temu neke poznate znanstvenice iz područja STEMA.
Zadatak smo trebale odraditi u digitalnom alatu za plakate (Canva). Znanstvenica koju smo mi morale predstaviti bila je Rachel Carson, poznata američka morska biologinja, koja je otkrila štetnost pesticida.
Učenice podijeljene u dva tima rado su prionule na posao i osim sto su radile plakat o poznatoj znanstvenici također su otkrivale mogućnosti za njih novoga digitalnog alata.
Odradio se i online intervju sa živućim znanstvenicama iz područja STEM-a.
Na Dan žena 08. ožujka 2023. sudjelovale smo u online ekipnom natjecanju. Natjecanje se sastojalo od zadataka iz matematike, fizike, kemije i biologije. Divno iskustvo u kojem su učenice sedmih i osmih razreda zajedno surađivale i rješavale zajednički zadane zadatke.
Još nas čeka jedno natjecanje 27. travnja 2023. iz područja informatike kako bismo zaokružili u potpunosti ovaj projekt i predočili snagu žena u STEM području.
Uživale smo u svemu pa se veselimo budućim ovako dobrim projektima.

Switch to mobile version