Home » Aktivnosti » Godišnji projekt – Žene nekad i danas

Odaberite:

Brojač

Godišnji projekt – Žene nekad i danas

Povijest čovječanstva počinje sa ženom. Zvala se Lucy i bila je prvi spol čijim smo posredovanjem dobili ključne genetske podatke. Danas smo milijunima godina daleko od izvorne žene koja je u zajednici bila držana kao sredstvo za rađanje i opstanak ljudske vrste. Unatoč tomu od pradavnih vremena su se isticale uspješne žene. Još u doba antike postojale su žene znanstvenice koje su otkrile velike stvari, ali njihova je uloga zaboravljena ili je zanijekano čak i njihovo ime. Na neki način, žene su do 21. stoljeća postale vidljivije i školovanije od svojih muškaraca no i dalje su ostale u njihovoj patrijahalnoj sjeni koja ih većinom veže uz majčinstvo i kućanske poslove od jutra do mraka.

Žene oduvijek kreću iznova. Nekima je suđeno da briljiraju dugo vremena, a nekima samo na trenutak u kojem potiču dramatične promjene. Zamislite to: žene su krenule u muški svijet kako bi napravile nešto što nitko drugi nije. U tom kratkom vremenu svoga života žene postižu velike stvari. Sve se više bave muškim zanimanjima i avanturističkim sportovima, a tako će biti i ubuduće. Dokazuju da se uz puno energije, samopouzdanja i odlučnosti može postići svoje ciljeve. I treba biti tako.

 

Ove školske godine učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića obilježili su Dan žena godišnjim projektom na spometu temu. Zajedno sa svojim bakama i mamama učenici 2b razreda napravili su lutke žena koje su pričale svoju priču o životu kroz tri generacije. O položaju žena koje su prije 100 godina počele raditi kao učiteljice, slušali su i učili učenici 3b razreda. U školskoj knjižnici gdje svoj kreativan naboj izrazili su likovnim radovima. Veliku pomoć djeci od 1. do 5. razreda pružila su i djeca posebnog razrednog odjela koja su uz pratnju učiteljica vrcali vunu i od nje radili cvijetove i futole za mobitele. Stariji uzrasti su na satovima predmetne nastave obrađivali detalje o poznatim ženama u Hrvatskoj i svijetu. Čitala se poučna lektira, matematički izračunavali statistički podatci pomoću biografija 47. žena Nobelovki, na satu kemije govorilo se o znanstvenom doprinosu Marie Curie, istraživao se životni put Hrvatica od Ivane Brlić Mažuranić, Marije Jurić Zagorke i Slave Raškaj do sportašica Blanke Vlašić i zlatne olimpijke Janice Kostelić. Sve u svemu pričalo se dugotrajnoj borbi za ženska prava kroz povijest. U tome slučaju su učenice 6.a razreda napravile veliku zemljopisnu kartu na kojoj su prikazale države svijeta i godine kada je ženama dano pravo glasa. Učenice 7. i 8. razreda su na povijesnoj i likovnoj grupi zajedničkim likovnim radom prikazale razvoj ženske mode i frizura u prošlosti. Pričalo se i o ženidbenim običajima u Novom, pa su uz pomoć učiteljica djevojčice od papira napravile bisernicu i berhan u stvarnoj veličini te obukli  žensku lutku za izložbu u holu škole. Prostor je dodatno ukrasilo veliko stablo na kojem su stavljeni papirnati cvijetovi sa porukama na engleskom i njemačkom jeziku.

Naposljetku veliku potporu učiteljicama osnovne škole dali su kolege i ravnatelj koji je uoči Dana žena počastio sve kolegice i djelatnice sa velikom čestitkom uz zalogaj čokoladne torte. Cilj godišnjeg projekta bio je osnažiti djevojčice za budućnost te potaknuti dječake da se ravnopravno odnose prema nježnijim prijateljicama.

Switch to mobile version