Home » Školska knjižnica » Aktivnosti školske knjižnice » Mjesec hrvatske knjige u našoj knjižnici

Odaberite:

Brojač

Mjesec hrvatske knjige u našoj knjižnici

Mjesec hrvatske knjige u našoj knjižnici

Ove se godine, u sklopu Mjeseca hrvatske knjige, naša škola družila s dva gosta.
S nižim razredima 26. listopada 2016. upoznao se domaći čakavac, žitkopisac, mesopusni predsjednik, pomorac, jedriličar – Stari kapitan gospodin – Miljenko Žanić koji je najmlađima naše škole pričao o svojem djetinjstvu, ljubavi prema zavičajnom ča, zgodama i nezgodama koje su obilježile njegov život i rad.
Čavrljajući ugodno i odgovarajući na spontana pitanja upoznao je naše najmlađe s nekadašnjim načinom života i zanimljivim igrama, koje su, nažalost, u ovo moderno globalizacijsko doba zamijenjene modernom tehnologijom.
Upravo je on i autor teksta naše školske himne “Novljanska škola”. Povodom 230. obljetnice naše škole istu smo objavili na CD-u s drugim pjesmama školskog zbora “Mažuranići”.

Jasminka Tihi-Stepanić posjetila nas je 08. studenog. Na sceni omladinske književnosti pojavila se 2011. godine romanom interaktivnog naslova “Imaš fejs?” Iste godine dobila je nagradu „Mato Lovrak“ za najbolji dječji roman.
Ona, kako kaže Božidar Prosenjak, problematizira sveprisutnost Facebooka u životu djece, ali govori i o pritisku potrošačkog društva na mlade, o medijskom senzacionalizmu, prvim ljubavima, prijateljstvu, bratskim odnosima i obiteljima u kojima su se istinske vrijednosti zaboravile. Prema istraživanju Večernjeg lista 2012. godine, ovo bio najčitaniji roman među mladima.
Upoznavajući učenike viših razreda naše škole s načinom nastajanja romana, prožimanjem mašte i stvarnog života, nastojala je pobuditi njihov interes za knjigu. Upravo je to i istaknula kao svoju polazišnu misao vodilju pri pisanju: „Pisati teme za djecu koja ne vole čitati“.
Osim ovog romana napisala je i slijedeće naslove: “Bacit ću ti kompjutor kroz prozor”, “Baš kao Harry Potter” te “Moja neprijateljica Ana”.
Sa svojim književnim djelima našla se i na novom kurikularnom popisu lektire.

Switch to mobile version