Home » Aktivnosti » Godišnji projekt – Žene nekad i danas

Odaberite:

Brojač

Godišnji projekt – Žene nekad i danas

Povijest čovječanstva počinje sa ženom. Zvala se Lucy i bila je prvi spol čijim smo posredovanjem dobili ključne genetske podatke. Danas smo milijunima godina daleko od izvorne žene koja je u zajednici bila držana kao sredstvo za rađanje i opstanak ljudske vrste. Unatoč tomu od pradavnih vremena su se isticale uspješne žene. Još u doba antike postojale su žene znanstvenice koje su otkrile velike stvari, ali njihova je uloga zaboravljena ili je zanijekano čak i njihovo ime. Na neki način, žene su do 21. stoljeća postale vidljivije i školovanije od svojih muškaraca no i dalje su ostale u njihovoj patrijahalnoj sjeni koja ih većinom veže uz majčinstvo i kućanske poslove od jutra do mraka.

Žene oduvijek kreću iznova. Nekima je suđeno da briljiraju dugo vremena, a nekima samo na trenutak u kojem potiču dramatične promjene. Zamislite to: žene su krenule u muški svijet kako bi napravile nešto što nitko drugi nije. U tom kratkom vremenu svoga života žene postižu velike stvari. Sve se više bave muškim zanimanjima i avanturističkim sportovima, a tako će biti i ubuduće. Dokazuju da se uz puno energije, samopouzdanja i odlučnosti može postići svoje ciljeve. I treba biti tako.

 

Ove školske godine učenici Osnovne škole Ivana Mažuranića obilježili su Dan žena godišnjim projektom na spometu temu. Zajedno sa svojim bakama i mamama učenici 2b razreda napravili su lutke žena koje su pričale svoju priču o životu kroz tri generacije. O položaju žena koje su prije 100 godina počele raditi kao učiteljice, slušali su i učili učenici 3b razreda. U školskoj knjižnici gdje svoj kreativan naboj izrazili su likovnim radovima. Veliku pomoć djeci od 1. do 5. razreda pružila su i djeca posebnog razrednog odjela koja su uz pratnju učiteljica vrcali vunu i od nje radili cvijetove i futole za mobitele. Stariji uzrasti su na satovima predmetne nastave obrađivali detalje o poznatim ženama u Hrvatskoj i svijetu. Čitala se poučna lektira, matematički izračunavali statistički podatci pomoću biografija 47. žena Nobelovki, na satu kemije govorilo se o znanstvenom doprinosu Marie Curie, istraživao se životni put Hrvatica od Ivane Brlić Mažuranić, Marije Jurić Zagorke i Slave Raškaj do sportašica Blanke Vlašić i zlatne olimpijke Janice Kostelić. Sve u svemu pričalo se dugotrajnoj borbi za ženska prava kroz povijest. U tome slučaju su učenice 6.a razreda napravile veliku zemljopisnu kartu na kojoj su prikazale države svijeta i godine kada je ženama dano pravo glasa. Učenice 7. i 8. razreda su na povijesnoj i likovnoj grupi zajedničkim likovnim radom prikazale razvoj ženske mode i frizura u prošlosti. Pričalo se i o ženidbenim običajima u Novom, pa su uz pomoć učiteljica djevojčice od papira napravile bisernicu i berhan u stvarnoj veličini te obukli  žensku lutku za izložbu u holu škole. Prostor je dodatno ukrasilo veliko stablo na kojem su stavljeni papirnati cvijetovi sa porukama na engleskom i njemačkom jeziku.

Naposljetku veliku potporu učiteljicama osnovne škole dali su kolege i ravnatelj koji je uoči Dana žena počastio sve kolegice i djelatnice sa velikom čestitkom uz zalogaj čokoladne torte. Cilj godišnjeg projekta bio je osnažiti djevojčice za budućnost te potaknuti dječake da se ravnopravno odnose prema nježnijim prijateljicama.

prosinac 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kako do nas


Tel. 051/244-465
Fax. 051/244-475
skola@osivanamazuranica.hr

Prijava za mailove @osivanamazuranica.hr

Switch to mobile version