Home » O školi

Odaberite:

Brojač

O školi

Obrazovanje na području Novog Vinodolskog ima bogatu povijest i tradiciju. Obrazovanje u našem gradu započinje još u 15. stoljeću. Tada su redovnici (svećenici) u pavlinskom samostanu opismenjivali lokalni puk. Pavlini su na području Novog djelovali sve do 1786. godine kada je i osnovana naša škola.
Osnovna škola Ivana Mažuranića u Novom Vinodolskom osnovana je, dakle, 1786. godine, i to ugovorom između Komiteta novljanskoga i Gospoštije Vinodol, s jedne strane, i narodnog školskog nadzornika u Kopru s druge strane.
U više od dvjesto godina rada četverogodišnje i osmogodišnje škole u Novom, uključujući i građansku školu, u školi je radilo više od 240 učitelja, nastavnika, profesora i vjeroučitelja. Ukupna površina zatvorenog školskog prostora iznosi 4297 m2 , dok je vanjski prostor ukupne površine 7450 m2 . Škola se prostire na tri etaže.
Pri Osnovnoj školi Ivana Mažuranića 1988. godine osnovana je Osnovna glazbena škola, a sada Glazbeni odjel. Nastava u Glazbenom odjelu prilagođava se specifičnom programu, i to tako da je nastava individualna kod pojedinog instrumenta, a solfeggio, zbor i teorija glazbe izvodi se zajedno u grupi.

Danas Školu pohađa otprilike tristotinjak učenika s tendencijom opadanja broja učenika, u 16 razrednih odjela, pedesetak Glazbenog odjela te nekoliko učenika u Odjelu za učenike sa teškoćama u razvoju koji je ustrojen 2012. godine.
Programi osnovnoškolskog odgoja i obrazovanja odvijaju se u jednoj, jutarnjoj smjeni. Produženi boravak također postoji za učenike putnike i organiziran je do 17 sati sa toplim obrokom (cjelodnevni boravak). Također je za njih organiziran i prijevoz. Učenici redovito sudjeluju i na državnim natjecanjima te osvajaju brojna priznanja.

Switch to mobile version