Home » Aktivnosti » Posjet osmih razreda Vukovaru

Odaberite:

Brojač

Posjet osmih razreda Vukovaru

Vukovaru, hvala ti
vukovar1Učenici osmih razreda naše škole 14. i 15. veljače posjetili su grad Vukovar te tako bili sudionicima projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“. Cilj je projekta učenike osmih razreda, kroz dvodnevne posjete Vukovaru, učiti o vrijednostima Domovinskoga rata i Bitke za Vukovar.

Prvi smo dan prisustvovali predavanjima o Domovinskom ratu i Bitki za Vukovar, gdje smo slušali o demokratskim procesima koji su doveli do stvaranja samostalne Republike Hrvatske i njenoj obrani u nametnutom ratu. Tijek i značaj Bitke za Vukovar razjasnio nam je časnik Hrvatske vojske i sudionik obrane grada Vukovara.vukovar2

Nakon toga učenici su se smjestili u Hostel Dubrovnik koji je smješten u krugu bivše vojarne 204. brigade Hrvatske vojske Vukovar. Prvu večer učenike je ugodno iznenadila disco večer.

Drugoga dana obilazili smo najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara.vukovar4

Obišli smo vojarnu  koja se nalazi u sklopu memorijalnog centra te uz vodstvo sudionika obrane Vukovara doznali sve važne informacije o obrani grada.

Kasnije smo se uputili na Trpinjsku cestu u Spomen dom hrvatskih branitelja i još jednom zahvalili herojima paljenjem svijeća .

vukovar5Nakon toga posjetili smo vukovarsku bolnicu gdje smo gledali  kratki film o bombardiranju i stradavanjima u bolnici. Obišli smo  prostore koji su ostali autentični kao i prije 20 godina.  Čuli smo i priču o doktorici Bosanac i mnogim drugim hrabrim liječnicima i medicinskome osoblju.  Doktorica  Vesna Bosanac je liječnica, specijalistica pedijatrije, ravnateljica Opće bolnice Vukovar. Kao ravnateljica vukovarske bolnice u najtežim ratnim trenutcima postala je simbolom herojstva, humanosti i hrabrosti.

Posjetili smo Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata na kojem je s 938 bijelih križeva obilježena najveća masovna grobnica Domovinskog rata.

Slijedio je posjet Spomen-domu Ovčara i mjestu stradanja civila i ranjenika iz vukovarske bolnice. Na Memorijalnom smo groblju i Ovčari, upalili svijeće za sve koji su izgubili život za slobodu Hrvatske.

Na vožnji do lokacija pogledali smo i vodotoranj koji prkosno stoji od početka rata i na kojem se još s ponosom nalazi hrvatska zastava, vidjeli smo i tzv. Kukuruzni put kojim je opkoljenom Vukovaru stizala pomoć.

Na kraju smo posjetili pastoralni centar Sv. Bona gdje smo pogledali edukativni film o stradanju grada,nakon kojeg smo posjetili crkvu sv. Filipa i Jakova u kojem nam je franjevac ispričao povijest crkve i razmjer njenog stradanja u domovinskom ratu. To je ujedno bio i završetak naše terenske nastave.

Nadamo se da će naši osmaši nakon ove terenske nastave zapamtiti viđena mjesta tragedija,da su osjetili zahvalnost i empatiju,ali i da će živjeti u skladu sa dobivenim porukama mira i tolerancije.vukovar6

„Kad čovjek bolje razmisli, djeca su još jedino dobro koje je čovječanstvu ostalo. Sve drugo uništeno je u nastojanju da sitni ljudski stvor bude veći od misli,od riječi-od boga“
Siniša Glavašević

listopad 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Kako do nas


Tel. 051/244-465
Fax. 051/244-475
skola@osivanamazuranica.hr

Prijava za mailove @osivanamazuranica.hr

Switch to mobile version