Nastup na 24. Hrvatskom dječjem festivalu

zbor-mazur-lisinski201718U nedjelju, 14. siječnja 2018. g. naš je školski pjevački zbor Mažuranići nastupao na 24. Hrvatskom dječjem festivalu u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. Neopisiv je to osjećaj bio nastupati pred brojnim uzbuđenim gledalištem prepunim sretnih roditelja, baka i djedova, rođaka i prijatelja uz njihovo burno odobravanje i aplauze, a nastupalo je preko šest stotina talentirane djece iz cijele Hrvatske.

zbor201718Naime, Hrvatski dječji festival Stih i nota, sto divota je jedino okupljanje darovite djece u Hrvatskoj koji obuhvaća tri segmenta dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu: literarnog, likovnog i glazbenog. Organizatorima, autorima i djeci Festival pruža uistinu veliko veselje, entuzijazam, predanost, ponos i zadovoljstvo jer pored slikanja i pisanja poezije, pjevanje i muziciranje je zasigurno jedno od najljepših ljudskih načina izražavanja u kojem izražavamo emocije, plemenitost, odašiljemo poruke, pobjeđujemo strahove i tremu te time punimo dušu i istinski uživamo u životu.

Ovaj Festival nema natjecateljski karakter no biti izabran među najboljih 26 zborova u Hrvatskoj pored više od stotinu prispjelih glazbenih radova kod prosudbenog povjerenstva za odabir festivalskih skladbi kojeg sačinjavaju Ljerka Marković Gotovac, Boris Ciglenečki, Hrvoje Markulj, Mladen Magdalenić, Tomislav Rižnar, Neda Zuban, Toni Eterović i Ivan Kuliš, predstavlja za mene, kao autora pjesme Muzika nas spaja s kojom smo nastupali na Festivalu, zaista neprocjenjiv osjećaj, ispunjenje te potvrdu da doprinosim svijetu glazbe, mojim raspjevanim i sretnim zborašima te svom zvanju onim najboljim što mogu dati od sebe.

Na početku Festivala oprostili smo se i prisjetili velikog maestra Pere Gotovca koji je Festivalu od samih početaka pružio toliko radosti kroz svoje skladateljsko umijeće, a koji nas je napustio u jesen 2107. godine te su mu se organizatori zahvalili na dugogodišnjem prijateljevanju s Festivalom i neizmjernom doprinosu istom, a po čijim se stihovima i glazbi i naziva sam Festival: Stih i nota, sto divota koju svi zborovi izvode u samoj završnici Festivala.

Također je pred kraj festivalskog programa maestru Alanu Bjelinskom bilo uručeno Priznanje skladatelju zaslužnom za doprinos dječjoj glazbi, koje svake godine dodjeljuje Hrvatski dječji festival.

I na kraju, prekrasan je osjećaj imati uz sebe, talentiranu, motiviranu i raspjevanu djecu čistih duša koja te prate u nastojanjima da učiniš svijet boljim i ljepšim mjestom jer glazba je univerzalan jezik u kojem se svi dobro osjećamo. Također je prekrasan osjećaj biti prisutan na tom iznimnom dječjem Festivalu, razmijeniti iskustva, upoznati nove prijatelje, osjetiti uzbuđenje i pobijediti tremu izlazeći pred veliku publiku i slušatelje. Sve su to naši Mažuranići osjetili, doživjeli i odradili na iznimnoj razini.

Hvala vam na tomu dragi Mažuranići! Biti će vam to jedna prelijepa uspomena, a dokument za sjećanje na jednu generaciju i jednu lijepu godinu ostaje vam na glazbenom CD-u sa 26 festivalskih pjesama i snimka koncerta koji će se uskoro emitirati na državnoj televiziji.

Neka vas ispune ponosom komplimenti i sve pohvale za vaš nastup koje su pristigle porukama i od Ravnatelja festivala i izvršnog producenta Ivana Kuliša te urednika glazbenog dijela festivalskog koncerta Tonija Eterovića. zbor201718-2zbor201718-3

Ilgen Pavačić, učiteljica glazbene kulture