Home » Aktivnosti škole » Povijesna grupa u posjetu arheolozima

Odaberite:

Brojač

Povijesna grupa u posjetu arheolozima

Povijesna grupa u posjetu arheolozima

 

Zahvaljujući našim arheolozima iz Zagreba već 4. godinu zaredom pratimo istraživanja na našoj utvrdi Lopar. Nadamo se da ćemo je uskoro moći vidjeti obnovljenu, jer ona je naš ponos i kulturno blago koje trebamo čuvati!

 

 Naučili smo:

KASNOANTIČKA UTVRDA LOPAR,  latinski «Lopsica»

♦ Utvrda Lopar je imala vojno značenje. Izgradili su je Rimljani početkom 4.st. radi zaštite rimske ceste, koja je ovdje prolazila za Dalmaciju. Ostatci te utvrde nalaze se uz more na kraju novljanskog parka.
♦ Tvrđava se frontalnom fasadom uzdizala nad stijenama uz more. Zidovi su građeni od kamena širine od 1,6 do 1,8m. Vanjski zidovi, koji su opasavali tvrđavu, bili su debljine 90 cm.
♦ Na terenu između tvrđave i vanjskih ogradnih zidova pronađeni su fragmenti rimskih vaza i stakla, kao i rimski novac. Ispred utvrđenja u moru, između obale i otočića San Marino, pronađene su amfore iz 1.st.pr.K. a na prostoru današnjeg hotela Lišanj nađeni su grobovi iz rimskog perioda.
Na otočiću San Marino bila je pronađena kamena ploča u čast rimske carice iz kuće cara Konstantina Velikog, a ploču je podigao namjesnik rimske Dalmacije FLAVIUS JULIUS RUFINUS SARMENTIUS, poznat i iz drugih natpisa u Dalmaciji u periodu 337.-350.g.
♦ Utvrda Lopar je u ranom srednjem vijeku bila dio Justinijanovog limesa. Zajedno sa utvrđenjima duž Jadranske obale štitila je granice Bizanta od provala Langobarda, Avara i Slavena. Lopar je kasnije služio Hrvatima u 9. st. i kneževima Frankopanima u 13. st., jer vjerojatno je ondje bila vojna straža za zaštitu od Mlečana. Nažalost, oni su je prilikom napada na Novi 1598. g. pod komandom admirala Ivana Bemboa potpuno razrušili i zapalili.
♦ Njezino uništavanje nastavilo se i  početkom 20. st., jer Novljani su odlučili baš na tom mjestu sagraditi novi hotel. Započeli su minirati i rušiti zidove, sve dok ih na svu sreću nije zaustavio konzervator Gjuro Szabo.

Switch to mobile version